Buyukada – Insula Principelui

DSCN3568Buyukada e cea mai mare dintre cele nouă insule ce formează arhipela­gul Insulele Prinţilor, un cartier mai special al Instanbulului.

Buyukada a fost casă şi loc de exil sau refugiu pentru prinţi bizantini şi prinţese răzvrătite, pentru dizidenţi celebri sau cadâne rămase libere după desfiinţarea haremului. Încă din perioada otomană, marii bogătaşi ai Istanbulului au început să-şi construiască reşedinţe de vară aici, care mai de care mai arătoase. Casele au rămas, deşi au schimbat mai mulţi proprietari, şi astăzi sunt principala atracţie a insulei.

DSCN3543

DSCN3547

DSCN3545

Lumea se plimbă pe Buyukada cu caleaşca trasă de cai. De obicei doi cai frumoşi. Asta pentru că pe insule nu sunt permise vehiculele motorizate. Numai masina de pompieri si a politiei au voie sa circule pe insula. Aşa că toţi vizitatorii sunt invitaţi să exploreze insula pe jos, cu bicicleta sau în caleasca. Cum ieşi din port o iei înainte înspre turnul cu ceas, unde privirea îţi este atrasă de coada lungă de turişti ce aşteaptă să le vină rândul la câte o caleaşca. Ai de ales între un tur mare sau unul mic al insu­lei. Diferenţa de preţ e mică: 50 sau 40 de lire turceşti (80-100 lei). 
Alege turul mare şi ai ocazia să vezi şi partea nelocuită a insulei, sălbatică şi cu stânci împădurite care par să se arunce în mare. Turul mic te plimbă printre case şi te duce până sus aproape de mănăstirea Sf. Gheorghe (la care trebuie să ajungi pe jos). Alţii mai activi au închiriat câte o bicicletă: 3 lire pe oră în aprilie, 5 pe timpul verii.

DSCN3542

DSCN3580

DSCN3532

Vaporul spre insule pleacă din statia de feribot, Kabatas, din oră în oră şi un bilet costă 5 lire turceşti. Buyukada e ultima oprire.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s