Orasul vechi Nesebar are o populatie de aproximativ 10 000 locuitori, este situat pe o peninsula stancoasa si romantica legata de continent printr-un drum ingust. Orasul a fost declarat o rezervatie arhitecturala si arheologica in 1958 si declarat de catre UNESCO – patrimoniu mondial, in 1983. Printre atractiile sale se numara Basilica din secolul al 6-lea, baiа turceasca, moara de vant si ruinele din zidul cetatii care candva a inconjurat orasul.
In Nessebar se poate vizita cartierul vechi, strazile inguste si pietruite si casele vechi din lemn cu siruri de peste uscat, agatate de acoperisurile lor. Alti turisti prefera sa se plimbe de-a lungul peninsulei si sa descopere mici plaje de nisip auriu si fin. Pentru linistea din orasul vechi sau de plajele aglomerate, Nesebar este unul dintre cele mai atractive orase ale Bulgariei.
Nesebar este unul dintre cele mai vechi orase din Europa, cu o istorie de peste 7000 ani, cu aspect si atmosfera unica. Acest lucru se datoreaza combinatiei uimitoare dintre arhitectura, ruinele a peste 40 de biserici, datand din secolul 3, trotuare romane si grecesti si case frumoase din secolul al 16-lea si mai tarziu. De asemenea, datorita plajelor sale care sunt considerate a fi unele dintre cele mai frumoase de pe coasta Marii Negre.
In Antichitate, Nessebar se numea Mesembria (denumire data de greci) sau Menebria, dupa cum i-au spus tracii.
Astazi Nessebar gazduieste un port de yacht-uri, un port de ambarcatiuni turistice – care fac legatura intre Nessebar si Sunny Beach, dar totodata e si locul de ambarcare/debarcare a curselor turistice de pe Marea Neagra. De asemenea, se poate ajunge in Sunny Beach in 5 minute, fie cu autobuzul (2 leva), fie cu trenuletul, biletul fiind 7 leva.
Deseori s-a spus despre Nessebar ca este orasul cu cele mai multe biserici pe cap de locuitor, de-a lungul timpului numarandu-se nu mai putin de 40! Astazi mai exista ramasitele a 23 dintre ele, unele functionale, altele transformate in muzee si galerii de arta.
Zona s-a dezvoltat foarte frumos, stradutele inguste cu case de-o parte si de alta purtandu-te serpuitor de-a lungul asezarii. Majoritatea constructiilor au reusit sa-si pastreze specificul zonei – casele fiind ridicate pe fundatie de piatra si inaltate pe lemn, unele dintre ele sunt chiar reusit renovate, mai ales de cand au putut fi accesate fondurile europene.