Delphi

DSCN4314Grecii antici considerau Delphi centrul lumii, si pentru vizitatorul modern care doreste sa calatoreasca in afara Atenei, acesta ar trebui sa fie centrul oricarui itinerar. Situl se afla pe versantul sudic al Muntelui Parnas (Parnassos), cu deschidere asupra unei vai largi, plina de maslini, care se revarsa catre coasta. Chiar si fara minunatiile sitului antic, locul acesta ar fi, pe buna dreptate, de neuitat.

Atunci cand vizitezi Delphi,  iei parte la o traditie care dureaza de peste 3.000 de ani. In secolul al XI-lea i.Hr., aici au inceput sa vina primii pelerini sa caute sfaturile Pythiei, cel mai faimos oracol al lumii antice. Au continuat sa faca acest lucru in numar foarte mare pana in secolul al IV-lea d.Hr. Momentul obisnuit pentru vizitarea oracolului era cea de-a saptea zi din luna, cand oricine putea pune intrebari oracolului si putea cere indrumare in orice privinta, fie ca era vorba despre lucruri importante sau nu. Din tablitele si fragmentele care au fost gasite aici si la alte oracole, reiese ca grijile oamenilor s-au schimbat foarte putin in decursul secolelor. Oamenii voiau sa stie daca partenerul le era credincios, daca se puteau increde intr-un prieten sau daca era bine sa accepte o anume slujba.
DSCN2630

Acum, la Delphi se mai organizeaza  intreceri de lupte, sarituri si aruncarea greutatii, dar si muzica si dansuri traditionale.

DSCN2625

DSCN2660

Pentru oamenii din antichitate, Delphi era centrul lumii. Putem admira si azi sfera din marmura sculptata in perioada romana, denumita piatra Omphalos „buricul pamantului”. Aceasta piatra simboliza statutul unic pe care Delphi l-a avut timp de mai bine de o mie de ani. Conform mitologiei, Zeus a trimis doi vulturi, unul zburând spre est, altul spre vest. Păsările avea menirea să găsească centrul Pământului. Când aceştia s-au întâlnit la Delphi, Zeus a aflat altfel că acolo este centrul Pământului. Omphalos, era  o piatră conică, poziționată chiar la intrarea în templu pentru a marca “buricul” pământului.

DSCN4322

Templul lui Apollo a fost descoperit abia in 1892, de arheologii francezi care faceau sapaturi aici, de atunci incoace fiind reinaltate sase dintre coloanele dorice prabusite ale acestui templu, in incercarea de a-i reda o anume grandoare arhitectonica.

DSCN4339

DSCN2677

Amfiteatrul din Delphi se afla deasupra templului si a rezistat in mod remarcabil din secolul al IV-lea i.Hr., cand a fost construit pentru a putea primi 5.000 de spectatori.

DSCN2698

DSCN2687

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s