Istanbul

DSCN3903

Istanbul este cel mai mare oras al Turciei si, vreme de 1500 de ani, a fost unul dintre cele mai importante orase ale lumii. Localizarea strategica a facut din el centrul tuturor activitatilor comerciale dintre Europa si Asia. Iar astazi e vizitat de milioane de oameni din intreaga lume.

Este unicul oras din lume ce se intinde pe doua continente – Europa si Asia. Multi cred ca Istanbul e un oras asiatic insa centrul lui istoric se afla in partea europeana. El e despartit de stramtoarea Bosfor, cea care face legatura intre Marea Neagra si Marea Marmara.

Dincolo de a fi capitala neoficială a Turciei, Istanbul reprezintă un furnicar de lumini şi sclipici, un amalgam de străzi cu clădiri occidentale în umbra cărora se ascund căsuţe vechi, moschei cât vezi cu ochii, miros de cărbuni în aer şi strigăte de rugăciune de cinci ori pe zi. Oameni de toate culorile se adună aici pentru a se bucura de bunătăţile unei culturi generoase, uimitoare prin exuberanţă şi culoare.

Pe de-o parte, Istanbulul îşi arată faţa serioasă, europeană, cu mijloace de transport moderne şi restaurante şic, care îi îmbie pe turişti să se înfrupte din savoarea unei lumi exotice. Pe de altă parte, încă mai iese la suprafaţă un oraş „obraznic”, anarhnic, care te loveşte la tot pasul cu suverniruri kitsch, neoane orbitoare şi firme strălucitoare la orice oră din zi şi din noapte, trafic fără reguli şi grupuri gălăgioase de turişti.

Moscheea Albastră (Moscheea Sultanahmet) – este cu siguranță una dintre cele mai frumoase din Istanbul, impunându-se în peisajul din Piața Sultanahmet.  260 de ferestre asigură pătrunderea luminii în interior. Construirea moscheii a durat aprox. 7,5 ani. Nu există taxă de intrare.DSCN3267Muzeul Sfânta Sofia – a fost construit în anul 537, având rol de biserică până în anul 916, iar mai apoi de moschee până în 1934. A fost deschis ca muzeu în anul 1935 și se spune că este unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Turcia. O parte din interior se afla în proces de renovare. Taxa de intrare este de 25 lire/persoană. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilei de luni. Nu uitați să urcați și la etaj pentru a avea o privire de ansamblu asupra interiorului muzeului. Muzeul Sfânta Sofia se află chiar în centru, în zona pieței Sultanahmet.

DSCN3316

DSCN3352

DSCN3315

DSCN3323

DSCN3386

Palatul Topkapî – se află în zona pieței Sultanahmet și reprezintă unul dintre cele mai importante obiective din Istanbul. De aici a fost condus Imperiul Otoman timp de 400 de ani și au fost luate decizii importante. Se întinde pe o suprafață de aprox. 700.000 mp (tot domeniul palatului), fiind înconjurat de ziduri cu o lungime de 5 km. De aici a condus Imperiul Otoman și Sultanul Suleyman Magnificul. Se poate vizita doar palatul (25 lire turcești/persoană) sau palatul + haremul (40 lire/persoană).

DSCN3408

DSCN3410

DSCN3416

DSCN3440

DSCN3455

Palatul Dolmabahce –  impresionant în mod deosebit, chiar mai mult decât Topkapi. Nu trebuie sub nicio formă să îl ratați! Se află pe malul Bosforului, în partea europeană și are grădini mari și frumoase. În interior este fastuos și bogat ornamentat. Se poate vizita doar palatul sau palatul + haremul (40 de lire/persoană). A folosit ca Parlament otoman doar 2 luni, iar din anul 1923 a fost pus la dispoziția lui Mustafa Kemal Ataturk (“Părintele Turciei Moderne”) care a și murit aici în 1938. Toate ceasurile din palat sunt oprite la 9:05 – ora la care a decedat Ataturk. Dolmabahce se află la capătul tramvaiului T1, deci are legătură directă cu cartierele Aksaray, Laleli, Eminonu. Se poate vizita în fiecare zi cu excepția zilelor de luni și joi.

DSCN3723

DSCN3728

DSCN3751

DSCN3825

DSCN3763

DSCN3790

DSCN3827

DSCN3831

DSCN3840

Marele Bazar – se află pe linia tramvaiului T1, la stația Beyazit Kapalicarsi. Este imens, aglomerat, are în jur de 4000 de magazine și se întinde pe o suprafață de 47.000 mp.  Fiecare magazin are spațiul său și încearcă să își afișeze marfa cât mai bine cu putință. Aici există și foarte multe magazine cu bijuterii din aur, dar și alte produse decorative, de îmbrăcăminte, ceaiuri, cafea, dulciuri etc. Nu întotdeauna tarifele din Grand Bazar sunt cele mai mici.

DSCN3503

DSCN3509

Croazieră pe Bosfor – cu siguranță nu trebuie să ratezi o croazieră pe Bosfor, atunci când vizitezi Istanbulul. Exista o altă viziune asupra orașului privind de pe apă principalele obiective turistice: Moscheea Albastră, Muzeul Sfânta Sofia, Palatul Topkapi, Palatul Dolmabahce, Moscheea Suleymaniye etc. În plus, iti poti da seama de grandoarea celor două poduri care fac legătura între Europa și Asia: Podul Bosfor și Podul Fatih Sultan Mehmet.

DSCN3844

DSCN3902

DSCN3909

DSCN3913

DSCN3860

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s