Meteora

DSCN2044

Complexul monahal de la Meteora este al doilea centru monastic ortodox al Greciei, dupa Muntele Athos. Meteora este o zonă formată din stânci în vârful cărora se află mănăstiri, schituri și chilii. Este situată în centrul Greciei și se înalță deasupra orașului Kalambaka.

DSCN1984

DSCN4153

Din Kalambaka sunt aprox. 5 km până în zona mănăstirilor, iar drumul șerpuiește pe dealuri oferind priveliști către stâncile uimitoare. La unele mănăstiri accesul se face direct din drumul principal, iar la altele este nevoie sa urcați mai multe trepte. Peisajul unic în lume este greu de descris în cuvinte sau de imaginat.

În timp, pe mai multe stânci din zonă au fost înălțate lăcașe de cult de o importantă valoare spirituală care au apărat ortodoxia și în vremuri mai puțin blânde.  In secolul XVII erau construite peste 20 de mănăstiri. Din păcate, astăzi doar șase mai sunt locuite ( Mănăstirea Marele Meteor, Mănăstirea Varlaam, Mănăstirea Sfânta Treime, Mănăstirea Rousanou, Mănăstirea Sfântul Ştefan şi Mănăstirea Sfântul Nicolae Anapafsas). Călugării și maicile păstrează cu mare dragoste și grijă obiecte de cult, importante icoane, opere de artă, fresce de mare valoare, moaște ale sfinților etc. Aceștia se roagă încontinuu, țin posturile și se luptă pentru supraviețuire.

DSCN2023

DSCN2063

DSCN1976

DSCN2040

Meteora este în totalitate pământ sfânt, loc sfânt zidit şi păzit de Dumnezeu, pentru că aici s-a sfinţit fiecare stâncă, fiecare peşteră, fiecare piatră, pentru că o mulţime de cuvioşi ascetici şi martiri s-au rugat şi s-au îndumnezeit pe stâncile şi văile acestui loc.
Pentru mărturia ei creştină, istorică, arhitectonică, artistică şi geografică, Meteora este recunoscută şi ocrotită de UNESCO şi de alte organizaţii internaţionale.

Meteora a fost proclamat, din octombrie 1995, “loc sfânt, imuabil şi inviolabil”, ceea ce-i asigură protecţia şi-i garantează autenticitatea.
Datorită numărului mare de vizitatori, în timpul slujbelor religioase mănăstirile de la Meteora sunt închise pentru turişti.

DSCN3338

DSCN3315

DSCN3297

DSCN3316

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s